Mi se danas malo bavimo sa savetima, koji su itekako dobro došli svima onima koji žive na selu, ili čak u gradu, ali imaju svoju kuću i neko manje dvorište u njemu. Proleće je tu već i kalendarski došlo, mada to temperature napolju uopšte još uvek ne pokazuje.

Samimm time, jako dobro se zna da se sa prolećem apsolutno sve budi, pa čak i priroda i životinje koje su spavale cele zime, a sada su budne, gladne, a samim time i agresivne. Jako dobro se zna da medo koji je spavao tri meseca da dođe u vaše dvorište po hraanu, ali hoće zmije, koje su se također jako dugo krile od niskih temperatura i snega.

One su znači u potrazi za glodavcima, i svom ostalom hranom koja im se nađe na putu. Jednostavno nije nikome svejedno kada vidi zmiju u svome dvorištu, pa makar bilo reči i o onoj koja nije optroovna. Koliko su samo slobodne, mogli smo da vidimo iz nekoliko slučajeva iz prošle godine kada su se pojavljivale u centru beograda, te su ljudima ulazile u stanove, a nikome nije jasno kako se to dešavalo?

Ono čega se zmije itekako plaše jesu ježevi, koji su njihovi prirodni neprijatelji. Zato kako imate nekog ježa u dvorištu, ne terajte ga napolje, a isto tako ako ga nemate, nađite plastičnu igraačku ježa i ostavite je u dvorište i zmije neće biti ni blizu. Također, uzmite plasičnu bocu, i probušite je na sredini i naspite nafte ili goriva u nju, zmije apsolutno ne podnose miris goriva, tako da ćete svakako da budete sigurni od zmija u proletnim i letnjim danima.

Ads