Na portalu cenzurisano.info 17.05. objavljen je članak sa naslovom “SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka-ubicu iz “Ribnikara” a nalovom se utiče na mišljenje čitaoca pogrešno i predstavlja manipulisanje činjenicama i klikbejt.

 

Portal raskrinkavanje.ba uradio je analizu članaka kojom je utvrdio da su portali objavili vijest kojom čitaoce navode na mišljenje da K.K. (13) koji je počinio ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” treba biti suđeno kao odrasloj osobi i predstavili su to kroz naslov kao činjenicu a ne zapravo mišljenje dva stručnjaka, to je uradio i portal Cenzurisano.info.

 

Stručnjaci Ratomir Antonović i Željko Simić podjelili su svoje mišljenje sa portalom Kurir.ba i tom prilikom naglasili da maloljetnom dječaku treba suditi kao odrasloj osobi jer je zrela osoba i treba odgovarati za svoje postupke iako prema zakonskim standardima nije punjeljetan. Važno je uspostaviti metodu kažnjavanja koja je prikladna za ovu situaciju. Otkriće da počinitelj nije mogao biti procesuiran jer je mlađi od 14 godina šokiralo je javnost, a mnogi su zabrinuti zbog mogućeg izlaska u društvo.

 

Ratomir Antonović primjećuje da dječak, iako je maloljetan, pokazuje ponašanje odraslih. To potkrijepljuje dječakov popis planiranih meta, kao i detaljan plan izvršenja zločina. Simić objašnjava da će njegov prijedlog pomoći maloljetnicima koji trenutno razmišljaju o kriminalu da odustanu od svojih planova zbog straha od posljedica koje bi ih mogle zadesiti, pod pretpostavkom da imaju savjesti. Simić predlaže da se dobna granica za ovaj prijedlog spusti na šest godina kako djeca ne bi kalkulirala.

 

Shodno navedenim izjavama stručnjaka može se zaključiti da nije istina da će se K.K. suditi kao odrasloj osobi nego da oni smatraju da bi to tako trebalo biti. Do isprakve ove vijesti nije utvrđeno da li će biti suđenja i kako će ovaj maloljetnik odgovarati za počinjeno djelo pa se samim tim i orginalan članak posmatra kao manipulisanje činjenicama i klikbejt.

 

 

Ads