Protek vremena malo je umanjio intrige oko pokojnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Priče o njemu i dalje zadivljuju, jer je bio lik goleme karizme, a njegovo je doba karakterizirao dojam tajnovitosti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, Jovanka Broz nije bila jedina Titova supruga. Začudo, imao je više veza i brakova prije veze s Jovankom. U lipnju 1919. Tito je stupio u brak sa svojom prvom suprugom Pelagijom Belorusovom, koja je slučajno bila ruskog podrijetla.

Sa samo 14 godina ušla je u brak s Josipom Brozom Titom, koji je tada imao 26 godina. Životi su im se ukrstili tijekom njezinog zatočeništva kao ratnog zarobljenika, a krenuli su na put roditeljstva, slaveći dolazak četvero djece. Nažalost, njihov prvorođenac je preminuo nedugo nakon rođenja, a oni su se suočili sa srceparajućim gubitkom svoje sljedeće dvoje djece. Međutim, unatoč svim izgledima, njihovo četvrto dijete je jedino preživjelo.
Nakon Titova pritvaranja 1928. zbog navodnog širenja komunističke propagande, Pelagia je odlučila vratiti njihova sina u Rusiju. Kad je Tito izašao iz zatvora, bio je duboko kivan na Pelagiju zbog njezine odluke da njihovog sina Žarka smjesti u dom za napuštenu djecu. Konačno, njihov brak je došao kraju u travnju 1936. kada su se službeno razveli.

Postoji još jedna žena koja djeluje kao špijun.

U listopadu 1936. u Moskvi je sklopljen drugi brak. Mlada, dosad poznata kao Ana Koenin, zvala se Lucija Bauer. Prije toga bila je udana za istaknutu osobu u njemačkoj Komunističkoj partiji. Međutim, kada je Hitler došao na vlast, uhićen je i osuđen na 15 godina zatvora. U svjetlu toga, Crveni križ je omogućio preseljenje njegove supruge u Moskvu, gdje je prihvatila pseudonim Lucija Bauer.

U dobi od 44 godine, Tito je 1936. stupio u brak s Lucijom, koja je navodno imala 22 godine. Nakon njihovog vjenčanja, Tito je iz profesionalnih razloga krenuo na ilegalno putovanje u Jugoslaviju. Unatoč geografskoj razdvojenosti, svoju je duboku naklonost prema Luciji izrazio kroz strastveno dopisivanje, proglašavajući je ljubavlju svog postojanja. Nažalost, Lucijin život doživio je mučan obrat kada ju je Staljinova tajna policija optužila za špijunažu, što je rezultiralo njezinom tragičnom smrću u moskovskoj kaznionici 1937.

Tajnica je postala nesretna žrtva njegove nevjere kada je izdao svoju treću partnericu.

Neizmjernu sreću donijela mu je bogata Slovenka Herta Has, koja je od njega bila mlađa 22 godine. Biografi i danas raspravljaju o tome jesu li se službeno vjenčali ili ne.

Legitimnost njihove zajednice predmet je rasprava, pri čemu jedni tvrde da se dogodila u Zagrebu 1939., dok drugi osporavaju njezino službeno priznanje. Ipak, postoji konsenzus da se Tito tijekom svog mandata u Herti upustio u ljubavnu vezu s mladom damom Davorjankom Paunović, koja je tada imala samo 20 godina. Istovremeno je s Hertom dobio sina Aleksandra Mišu Broza.

Među svim prvim damama, Jovanka se ističe kao jedina i jedinstvena figura na svom mjestu.

U jeku desanta na Drvar, s njim se susrela Jovanka Budisavljević, koja je bila znatno mlađa od Tita s čak 32 godine. Nakon tog susreta, Tito je Budisavljević uputio poziv da mu se pridruži u njegovom uredu, gdje joj je pružio mogućnost da postane njegova kućna pomoćnica.

U tom vremenskom okviru pojavile su se tvrdnje koje su potjecale iz određenih medija u kojima se insinuiralo da je Jovanka namjerno pozicionirana kao Titova politička partnerica kako bi se zadovoljila njegova navodno neutaživa želja za ženama. No, Jovankina sestra, Nada Budisavljević, dosljedno je tvrdila da je Tito prema Jovanki gajio iskrenu naklonost i divljenje, te da mu je ona te osjećaje uzvraćala.

U mjesecu travnju 1952. Tito i Jovanka su se vjenčali i stupili u svetu zajednicu. Unatoč značaju ovog događaja, njihovo vjenčanje bilo je obavijeno velom tajne, skriveno od znatiželjnih očiju javnosti. Tajna ceremonija održana je u Titovoj vili, smještenoj na slikovitoj obali Dunava u blizini Iloka, gdje je nekolicina privilegiranih imala čast svjedočiti ovoj intimnoj aferi.

Iako se krajem 1970-ih nagađalo o formalnom razlazu, Jovanka Broz odlučila je ostati uz Tita sve do njegove smrti 1980., unatoč tome što iz njihove zajednice nije bilo potomaka. Iako se njihov odnos onima izvana možda činio idiličnim, bio je daleko od besprijekornog, osobito u 1970-ima. Naime, u posljednjim godinama njegova postojanja, Jovanka navodno nije imala nikakvu komunikaciju sa suprugom.
Godine 1978., dok je britanski veleposlanik promatrao razvoj događaja, u London je poslana hitna poruka: “Tito stoji sam.” Lišen partnera i munjevito je uslijedio raspad pomno izgrađene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ads