Rak debelog crijeva nedvojbeno je u porastu diljem svijeta. Prevalencija ove bolesti može se pripisati široko rasprostranjenom usvajanju nezdravih prehrambenih navika, što je rezultiralo sve većim brojem pojedinaca koji doživljavaju alarmantne simptome koje ne treba olako shvatiti.


Rak debelog crijeva često se manifestira nizom simptoma, uključujući jedan posebno značajan pokazatelj: neočekivani gubitak težine. Ovaj fenomen, karakteriziran gubitkom od 10 kilograma ili više u razdoblju od šest mjeseci ili manje, bez vidljivog uzroka, obično se povezuje s različitim vrstama raka, poput raka debelog crijeva. Neobjašnjivi gubitak težine može se manifestirati na više načina i može se pripisati prisutnosti raka debelog crijeva.

Energetske zalihe stanica raka smanjuju se zbog njihove velike potrošnje energije, dok imunološki sustav troši energiju u borbi protiv bolesti. Štoviše, stanice raka posjeduju sposobnost lučenja tvari koje mijenjaju metabolički proces pretvaranja hrane u energiju, što rezultira gubitkom težine. Osim toga, postojanje tumora prostate može začepiti debelo crijevo, uzrokujući neravnotežu u prirodnom sastavu crijevnih mikroorganizama.
Nenamjerni gubitak težine može biti posljedica ovog stanja. Iako se umor često pripisuje pretjeranom radu ili usklađivanju osobnih i profesionalnih obaveza, on također može biti pokazatelj istinske iscrpljenosti. Slabost i umor također mogu biti simptomi raka debelog crijeva, dijabetesa, anemije i bolesti srca. Trbušni grčevi uobičajena su pojava za mnoge ljude u nekom trenutku života.

Iako se može činiti beznačajnim, slično drugim simptomima, služi kao uobičajeni marker za stanja koja nisu prijeteća poput hemoroida i sindroma iritabilnog crijeva. Međutim, ako se nedavno pojavi jaka i uporna bol u trbuhu, to potencijalno može ukazivati ​​na rak. Rak debelog crijeva posebno utječe na debelo crijevo i može poremetiti normalno pražnjenje crijeva. Ova promjena u radu crijeva može se manifestirati kao grčevi, nadutost i bolovi u trbuhu, što može biti potencijalni znak raka debelog crijeva.

Kada je u pitanju rak debelog crijeva ili rektalnog karcinoma, prisutnost krvi u stolici služi kao ključni pokazatelj. Ova krv može biti vidljiva kao jarko crvene mrlje ili može zahtijevati povećanje da bi se otkrila. Ozbiljnost simptoma ovisi o uznapredovalosti i mjestu bolesti. Osušena krv u stolici može dati taman ili crn izgled. Ako primijetite bilo kakve znakove krvi u stolici, obavezno se obratite liječniku. Da bi se potvrdila prisutnost krvi u stolici, može se napraviti test na okultno krvarenje, nakon čega slijede dodatni pregledi kako bi se utvrdio točan izvor krvi i odredio odgovarajući plan liječenja.

5. Promjene u radu crijeva

Kako vrijeme odmiče, nakupine stanica poznate kao polipi debelog crijeva, smještene uz rubove debelog crijeva, mogu se razviti u rak. Rast tumora može naknadno utjecati na navike crijeva, što dovodi do raznih problema. Ako ste primijetili smanjenje konzistencije pražnjenja crijeva ili pomak u njihovoj učestalosti, to potencijalno može značiti postojanje raka debelog crijeva. Voljeli bismo čuti vaše mišljenje o ovoj temi. Slobodno podijelite svoje mišljenje u odjeljku s komentarima u nastavku.

Ads