Na području Balkana od veki vekova, za svaku regiju imamo nek i više nego posebne običaje u skoro svim sferama društva. Drugačije su sahrane i običaji na primer u Crnoj Gori i Bosni, drugačije se dočekuje novi život u Makedoniji ili Sloveniji, a svadbe su otprilike svugde isste, kao i kod dočeka mlade, tu se ipak neke nijanse razliikuju.

Zavisi sve od mesta do mesta, kako neki dočekuju mladu u kuću, a mi danas govorimo o jednom događaju koji se desio pre izvesnog vremena u Srbiji, akoji je više nego zanimljiv. U ruralnim područjima je itekako primetan odlazak mladih,a po selima su ostali samo starci i to je sve. Međutim, imamo sela gde je izuzetak po tom pitanju, a jedno od takvih sela je baš i selo koje se zove Košutići, na obroncima planine Suvobor.

Ovde se smestila i poroddica Mirković, koji su u braku punioh 7 godina, a za sada imaju 4 dece. Bojana se udala sa samo 16 godina, popularna reč je za ono što je ona uadila “ukrala” se. Ona je do 23 godine rodila već 4 dece, a njihova ljubav i svadba se desila sada već davne 2015 godine. Već je tada bila u poodmakloj truddnoći, a krenulo je sa bcanjem sita preko krova kuće, za koje se u pravoslavlju zna da će da donese sreću. Kada je to uradila, dobila je trudove i odvukli su je u bolnicu gde se i porodila. Radovan radi nadnic, eore tuđe njie, a ponekad vikendom svira u lokalnom trubačkom orrkestru i zaradi pokoji dinar. Sretni su…

Ads