Ne samo da su borovnice ukusno voće, već imaju i izvanredne zdravstvene prednosti. Zoran Jelenković, ekonomist i iskusni travar, ističe njihovu prirodnu sličnost s aspirinom koji pomaže u ublažavanju bolova, razrjeđivanju krvi i prevenciji upala. Uz tri desetljeća iskustva u istraživanju ljekovitog bilja, Jelenković otkriva brojne prednosti ove supernamirnice.

Borovnice, sa svojim bogatim hranjivim tvarima, nude raznolik niz zdravstvenih dobrobiti.

Povećava se razina vitamina C u tijelu, smanjuje se krhkost kapilara, neutraliziraju slobodni radikali, osigurava se zaštita mozga, a proces starenja usporava plavi i ljubičasti pigmenti. Vitamini C, E, B2 i B3 pozitivno utječu na zdravlje probavnog trakta, kože, živčanih stanica, krvnih žila i regulaciju kolesterola, pri čemu vitamin B3 posebno igra ulogu u tim područjima.
Katehin, spoj poznat po svojim svojstvima sagorijevanja masti, posebno cilja na trbušnu regiju. S druge strane, kvercetin je učinkovit u smanjenju vjerojatnosti pojave alergija.
Borovnice sadrže razne minerale, uključujući željezo, magnezij, mangan i kalij. Ti se minerali također mogu pronaći u čaju od borovnice, za koji se pokazalo da ima potencijalne koristi za osobe s dijabetesom.
Za osobe s dijabetesom čaj od borovnice pokazao se osobito korisnim. Zoran detaljno opisuje proces stvaranja ovog čaja koji uključuje korištenje osušenih vrhova mladih grančica borovnice koje sadrže smolu. Kako bi se postigao željeni rezultat, proces sušenja mora se odvijati u razdoblju od 15 dana na mjestu bez svjetla i izloženom blagom propuhu.

Kada se borovnice suše na temperaturi ne višoj od 40 stupnjeva, one zadržavaju svoje korisne kvalitete, čime se osigurava očuvanje njihovih zdravstvenih dobrobiti. Slično tome, zamrzavanje borovnica bez dubokog smrzavanja omogućuje zadržavanje njihovih korisnih svojstava. Kao rezultat toga, borovnice se mogu uključiti u slastice kao što su kolači i torte, a da i dalje budu zdrav izbor.

Zaključak
Svojim mnoštvom primjena, borovnice služe kao pravo i cjelovito rješenje koje se može uklopiti u svakodnevnu rutinu kroz različite oblike, poput svježeg ili sušenog voća, kao i u obliku čajeva. Izvanredne prednosti koje posjeduju u liječenju širokog spektra zdravstvenih tegoba čine ih ne samo slatkim, već i neprocjenjivim dodatkom svakodnevnom unosu hrane.

Ads