U proteklih 48 sati oko Danke Ilić ponovno se povećala pažnja u srpskim medijima. Optuženi za njezino ubojstvo uzburkali su javnost kada su neočekivano odustali od prijašnjih izjava koje su dali prilikom uhićenja. Zbog toga je cijela situacija postala još zamršenija i zbunjujuća.

Na saslušanju u Višem tužiteljstvu u Zaječaru, Srđan Janković, drugi osumnjičeni za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić, oštro je negirao bilo kakvu umiješanost u ovaj gnusni zločin. Janković je prošao opsežno ispitivanje u trajanju od oko tri i pol sata, tijekom kojeg je odgovorio na stotinjak upita. Podsjećamo, Janković je ranije policiji priznao kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, ali je u daljnjem procesu tužiteljstva odlučio iskoristiti pravo na šutnju. S druge strane, drugi osumnjičenik Dejan Dragijević u potpunosti je priznao krivnju i policiji i tužiteljstvu.

U razgovoru s odvjetnikom Tomom Ferrom razgovarali smo o nedavnim aktualnostima oko tragičnog ubojstva dvogodišnje djevojčice i ročišta koje je održano u Yankovicu. Pravni stručnjaci ističu ključnu zadaću utvrđivanja primjerenosti policijske istrage. “Dolaskom Ivice Dačića na dužnost ministra unutarnjih poslova nužno je pokrenuti temeljitu istragu o ponašanju policije. Bitno je utvrditi jesu li na odgovarajući način ispunjavali svoje obveze. Prerana smrt brata Dejana Draghievicha donijela je priliku za sve osumnjičenike da potencijalno osiguraju svoje puštanje.
Ako je doista istina da je brat Dejana Dragijevića bio žrtva policijske brutalnosti i da je preminuo od posljedica premlaćivanja, onda istraga o njegovoj smrti postaje upitna, smatra Fila. Fila sugerira da bi Dejan mogao tvrditi da je priznao krivnju za napad iz straha od daljnjeg nasilja. Nadalje, mogao bi tvrditi da smrtonosno premlaćivanje njegova brata služi kao dokaz koji podržava njegov strah. Fila ističe važnost potkrepljivanja priznanja dokazima, navodeći da bez dokaza priznanja nemaju nikakav značaj.

Fila je u našem razgovoru postavio hipotetsko pitanje o mogućnosti utapanja djeteta i prikrivanja dokaza stavljanjem u kutiju da iskrvare, ustvrdivši da bi to bilo kojem stručnjaku bilo krajnje nemoguće. Filin odvjetnik izrazio je zabrinutost zbog skorog isteka šestomjesečnog istražnog razdoblja i kasnijeg puštanja osumnjičenih na slobodu. “Približava se rok za otprilike dva do dva i po mjeseca i oni će biti dužni da ih puste”, rekao nam je Fila. Važno je podsjetiti da su Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, obojica zaposleni u JKP “Vodovod” Bor, prvoosumnjičeni u slučaju ubistva Danke Ilić. Radoslav Dragijević (73), Dejanov otac, uhićen je 6. travnja pod optužbom da je pomagao sinu u rješavanju tijela žrtve, za koju je Dejan sam priznao utapanje.

Drugi sin Dalibor (40 godina) i Radoslav privedeni su i zadržani u PU Bor. Tragično, Radoslav je preminuo samo dan kasnije u pritvoru. Svetlana Dragijević, majka Dejana Dragijevića, nažalost, preminula je 15. svibnja boraveći kod susjeda. Nakon navodnog pomaganja u premještanju tijela dvogodišnje djevojčice Danke, Radoslav Dragijević pušten je iz pritvora. Stan Janković, optuženi za ubistvo Danke Ilić, na saslušanju u zaječarskom tužilaštvu odlučno je negirao umešanost u zločin.

Zajednica i obitelji duboko su pogođeni tragičnim incidentom koji se dogodio u selu Banjsko polje kod Bora 26. ožujka. Iako je prošlo nekoliko mjeseci, još uvijek postoji znatiželja oko mjesta gdje se nalazi mlada Danka i detaljima oko njezina nestanka . Utemeljitelj Zaklade “Tijana Jurić” Igor Jurić u emisiji “Uranak” na K1 TV osvrnuo se na nedavni razvoj događaja u slučaju otmice i ubojstva Danke Jurić. Jurić je izrazio uvjerenje da će, bez obzira na objavljene informacije, osumnjičenik davati kontradiktorne iskaze, prvo će priznati kazneno djelo, ali će na kraju povući svoje priznanje i negirati bilo kakvu umiješanost.

Teret je dodatno povećan optužbama protiv njega”, rekao je Jurich i dodao: “Ne mogu kriviti medije za izmišljanje priče zbog nedostatka informacija koje je pružila policija. U medijima su bila velika nagađanja o istrazi. Međutim, to ne bi trebalo utjecati na konačnu presudu.” Političke implikacije, kao i suđenje koje je uslijedilo, duboko su zabrinuli širu javnost. Unatoč proteku vremena, zadovoljavajuće rješenje tek treba biti postignuto, i nalazimo se u nevolji u kojoj nedostaju konkretni dokazi.

Prema Jurichu, povjerenje javnosti u točnost iznesene verzije je smanjeno kada se negiraju pojedinci optuženi za zločine. Tužitelji se suočavaju s izazovnim slučajem jer već postoje sumnje oko ovih ljudi, a nema izravnih dokaza koji bi poduprli njihove tvrdnje. Dok su svjedoci navodno vidjeli dvojicu muškaraca u blizini, nitko od njih nije imao izravni kontakt s njima. Osim toga, nedostaju DNK dokazi i tijelo, što otežava dokazni postupak tužiteljstva. Jurich je izrazio nedostatak optimizma u ishodu. Otkriveno je i da nema komunikacije s Dankom Ilić, majkom dvogodišnjaka.

Majka male Danke Ilić nije u komunikaciji sa mnom. Naša organizacija prvenstveno pomaže obiteljima nestale djece, ali ovaj konkretan slučaj je iznimno zahtjevan. Obitelj nam se nije obratila za pomoć, a čak i da nam se obrate, pružili bismo podršku. Ova se priča ne može zanemariti niti zaboraviti; kao organizacija, odlučni smo osigurati da pravda bude zadovoljena. Iako postoji priznanje bez ikakvog opipljivog dokaza, važno je prepoznati da se svaki pojedinac u bilo kojem trenutku može naći u sličnoj situaciji.
Jurich je izrazio svoju motivaciju za dijeljenje priče koja je trebala izazvati reakciju javnosti i rasvijetliti Dankinu ​​situaciju. Unatoč priznavanju male šanse da je pronađe, Jurich je ostao pun nade i vjerovao je u mogućnost čuda. Smatrao je zbunjujućim da jedna osoba može biti optužena za zločin, dok dvije osobe iz istog sela mogu naizgled pobjeći od bilo kakvog nedjela. Jurich je posumnjao na zataškavanje i situaciju je smatrao vrlo neobičnom, zbog čega je poželio da je beba na drugom mjestu.

Ads