Tijekom svog nedavnog gostovanja u emisiji “RTS Ordinacija” dr. Dragan Ivanov, specijalist interne medicine, iznio je dragocjene spoznaje o održavanju lužnatosti tijela uravnoteženom prehranom, a ujedno je razotkrio uobičajene zablude o korištenju sode bikarbone za to. Svrha.

Postoji li zdraviji pristup uživanju u čokoladi? Prema riječima dr. Ivanova, postoji osebujan način konzumiranja tamne čokolade koji on preporuča. Predlaže da se jedna kockica čokolade polako topi u ustima tri minute. Time naglašava da možemo doživjeti istu razinu slatkoće kao da smo popili veću količinu čokolade.

Neophodno je pronaći savršenu ravnotežu konzumacije mesa u prehrani.

Kad je u pitanju konzumacija mesa, dr. Ivanov ističe superiornost biljnih proteina, ali priznaje da ako je meso ipak uključeno u prehranu, treba ga konzumirati u manjim obrocima. Veliki naglasak stavlja na značaj zelenog lisnatog povrća, koje ima alkalna svojstva i temeljno utječe na organizam.

Važnost vode i održavanja acidobazne ravnoteže je ključna.

Prema dr. Ivanovu, održavanje pravilne kiselo-bazne ravnoteže u tijelu uvelike ovisi o odgovarajućem unosu vode, budući da pomaže bubrezima u eliminaciji kiselih tvari.

Prednosti autofagije

Dr. Ivanov ističe različite dobrobiti autofagije, poput njezine sposobnosti borbe protiv pretilosti i dijabetesa. Unatoč tome, upozorava na njegovu univerzalnu primjenu, osobito za osobe koje su pothranjene ili su podvrgnute kemoterapiji.

Utječe li soda bikarbona učinkovito na alkalizaciju organizma?

Povodom često postavljanog pitanja o korištenju sode bikarbone za alkalizaciju organizma, dr. Ivanov je iznio svoje stajalište. Smatra da to nije optimalna opcija zbog svoje sposobnosti neutralizacije želučane kiseline, što potencijalno može uzrokovati poremećaje u probavnom procesu. Umjesto toga, predlaže da se odlučite za sok od limuna u kombinaciji s medom kao povoljniju alternativu.

Konzumacija određene hrane može pomoći u podizanju razine alkalnosti u tijelu.

Unutar svog popisa namirnica koje mogu povećati alkalnost u tijelu, dr. Ivanov uključuje različite opcije, poput limuna, koštunjavog voća, meda, zelenog povrća, začinskog bilja i cjelovitih žitarica poput prosa, kvinoje i amaranta. Osim toga, predlaže uključivanje pića poput vode, čajeva i limunade.

Namirnice koje su i kisele i bazične.

Određivanje kiselosti hrane ne temelji se na okusu, već na njezinom utjecaju na tjelesni metabolizam, kao što je istaknuto. Na primjer, unatoč kiselkastom okusu, limun se smatra osnovnom namirnicom.

Konzumacija badema može pomoći u ublažavanju učinaka želučane kiseline.

Za osobe koje imaju povećanu razinu želučane kiseline, dr. Ivanov predlaže uključivanje badema u prehranu. Prema njegovoj preporuci, konzumacija određene količine badema može učinkovito suzbiti želučanu kiselinu i pružiti olakšanje oboljelima od gastritisa.

Uključivanje mlijeka i njegovih derivata u prehranu odraslih.

Dr. Ivanov smatra da mlijeko i njegovi derivati ​​nisu ključni za konzumaciju odraslih osoba te umjesto toga predlaže odabir biljnih izvora kalcija.

Prednosti dosljednog posta

U završnoj riječi dr. Ivanov daje smjernice o ispravnom načinu posta i ističe prednosti koje on donosi, ističući važnost uključivanja voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova u doručak, zatim salata i mahunarki za ručak, te zaključuje s lagana večera.

Prema nalazima dr. Ivanova, post ne služi samo kao preventiva protiv suvremenih bolesti, već ima i ulogu u poboljšanju duhovnog blagostanja.

Ads