Održavanje cjelokupne dobrobiti tijela, kao i usne šupljine, zahtijeva prakticiranje pravilne dentalne higijene. Nažalost, postoje slučajevi u kojima pojedinci ne peru zube dosljedno. Kao primjer služi jedan gospodin iz Britanije koji je ovu ključnu naviku zanemario puna dva desetljeća.

Dok smo bili djeca, pranje zubi vjerojatno je bila aktivnost koju su mnogi od nas prezirali. Ipak, za nekolicinu odabranih to je predstavljalo stalni izazov.

Unilad izvještava da je Jay, jedan od pojedinaca prikazanih u Embarrassing Bodies na Channel 4, otvoreno otkrio svoju osobnu priču. Priznao je da je apstinirao od pranja zubi dva desetljeća.

Prvi put emitiran na Channel 4 2007., Embarrassing Bodies je britanski televizijski program koji nastoji povećati razumijevanje i ukloniti stigmu koja okružuje neuobičajena i neugodna medicinska stanja. Svaka epizoda prikazuje pojedince koji su ranije zanemarivali ili bili posramljeni zbog svojih zdravstvenih problema, ali su sada odlučili potražiti pomoć stručnjaka.

Jay je izrazio želju da ispravi veliku štetu nanesenu njegovim zubima tijekom godina. Razradio je činjenicu da su njegovi problemi sa zubima postojali od njegovih ranih godina zbog nedostatka poticaja za održavanje pravilne oralne higijene.

Osim toga, pojasnio je da su njegove prehrambene navike izrazito nezdrave.

Zanemarujući prehranu, pretjerano uživajući u slatkišima i gaziranim pićima, propustio sam oralnu higijenu na prvom mjestu zanemarivši redovito pranje zuba, a kamoli čišćenje zubnim koncem, priznao je.

Nakon što je pregledao njegove zube, dr. James Russell, stomatolog, ostao je zatečen njihovim stanjem. Pregled je otkrio opseg nakupljanja plaka koji se pojavio tijekom vremena, što je rezultiralo ozbiljnim kvarenjem njegovih zubi.

Traženje pomoći u emisiji donijelo mu je olakšanje kada je otkrio mogućnost dobivanja novog niza zuba. Tijekom višemjesečnog liječenja zubi je vađeno do jedanaest zuba koji su potom zamijenjeni implantatima. Danas se Jay ponovno može nasmiješiti.

S njegovim glatko obrijanim licem i svježom frizurom, Jayev izgled je doživio takvu transformaciju da sada podsjeća na potpuno novu osobu.

Ads