Danas ćemo pisati o ušnoj duplji. Uho predstavlja organ za sluh i ravnotežu , a stastoji se od vanjskog, srednjeg i unutrašnjeg uha. Prilikom čišćenja mi dosežemo samo do vanjskog uha tj. ušnu školjku i sam početak vanjskog ušnog kanala. Kako naše celo telo iziskuje obavljanje higijene , isto tako se moramo pobrinuti da redovno održavamo i higijenu ušne duplje.

Uši su kod svakog od nas jedinstvene i različitog oblika , pa za neke osobe čišćenje prilikom tuširanja ili na neki drugi način predstavlja problem jer ne mogu da dosegnu do teže dostupnih mesta.Osim normalne masnoće na vanjskom delu uha izmedju vanjskog i unutarnjeg uha stvara se i cerumen ili ušni vosak. Ušni vosak je jako bitan za zdravlje uha jer predstavlja zaštitni sloj na stjenici zvukovoda.Neke od njegovih pozitivnih odlika su što ima antibakterijska svojstva , te zadržava prašinu i vodu,ostatak ceruma se izlučuje iz uha i što se vidi kao prljavštvina. Ne postoji tačan odgovor na pitanje koliko često uši treba da čistimo , s obzirom da je svaki čovjek jedinka za sebe to znači i da tijelo radi na vlastiti i drugačiji način.

Štapiće za uši izbjegavajte pod svaku cijenu , jer njima koliko god bili oprezni vosak potiskujete dublje u šupljinu , čime omogućujete bakterijama i gljivicama lakše prodiranje u ušne kanale.Za nakupljeni vosak potrebno je da koristite neke kapi za uši koje možete nabaviti u apotekama. To su kaapi koje u sebi sadrže maslinovo, parafinsko ulje ili hidrogen peroksid. Nakon apliciranja glavu je potrebno nagnuti na stranu kako bi se olakšao postupak spuštanja kapi.

Ads