Karijeru sam započeo kao frizer na brodu za krstarenje sa 18 godina, a kasnije sam se školovao za menadžera banje u Majamiju. Nastavio sam raditi na brodu deset godina, zarađujući dovoljno da platim stan za samo 18 mjeseci. Prema riječima Dane Šćepović (38), menadžera za zapošljavanje i ambasadora u “London Health Academy”, plate brodskih radnika kreću se od 800 do 15.000 dolara. Zaposlenike sa Balkana i drugih međunarodnih lokacija regrutujem u ime kompanija već deset godina. Moj prvi dan na brodu uključivao je obuku u Londonu prije nego što sam se ukrcao na svoj prvi brod, Carnival Destiny, iz slikovitog glavnog grada San Huana, Portorika.

 

Razmišljajući unazad, sećam se 18-godišnje devojke koja je stajala na doku i gledala ispred sebe u prelepi, ogromni karnevalski čamac. Izgledalo je nadrealno, ogromno, zastrašujuće. Imao sam pasoš i mali kofer sa mojim željama, željama i očekivanjima za budućnost. Dalje se prisjetio Szczepovich, opisujući Dilly kao Britanku koja je govorila vrlo brzo i sa akcentom sličnim onome što sam čuo u filmovima kao dijete, mrmljajući nešto. Sjećam se kako sam obukao uniformu i, nakon brzog obroka, posjetio veličanstvenu banju od 2000 m2 sa staklenim zidovima koji gledaju na stari grad. Naša sagovornica je istakla i da ima kolege iz više od deset različitih zemalja.

 

Po dolasku svi su me srdačno dočekali, svi sa prijateljskim osmehom. Dilly je bila srodna duša i ostala mi je jedna od najbližih prijateljica. U danima koji su uslijedili, shvatio sam da je život na brodu brz i da se stalno mijenja. Bilo da radite u kuhinji, pozorištu, baru ili spa centru, jedna stvar ostaje ista: naporan rad i disciplina su ključni. Efikasnost je takođe ključna, posebno kada brod plovi. To sam naučio od Dily, koja je svoju karijeru započela kao frizerka na brodovima. Osim friziranja, obavlja i usluge poput brijanja i nadogradnje trepavica, koje je naučila na kursu u Londonu i kasnije certificirala svoje osoblje. Kada sam postao direktor banje, moj glavni izvor inspiracije bio je moj tadašnji menadžer. Naučili su me da vidim najbolje u ljudima i nagradim njihova postignuća jer ih samo tako motivišem da napreduju.

Ads