Poznata sportska reporterka Dileta Leota nedavno je rodila ćerku, a već tri nedelje nakon porođaja je počela da radi. Čak se pojavila i na naslovnoj strani poznatog časopisa Corriera della Sera. Na fotografiji Dileta nosi plavu bundu i doji ćerku. “Ovo je posebna naslovnica koja priča izvanrednu priču o posljednjih nekoliko mjeseci mog života”, napisala je u objavi. Međutim, fotografija je naišla na negativne reakcije mnogih koji su je smatrali neukusnom i besramnom. Neki su je čak optuživali da je iskorišćavala rođenje djeteta za ličnu korist. Uprkos reakciji, Dilettini navijači su nastavili da daju podršku. Podsjetimo, sredinom avgusta, na dan kada je proslavila 32. rođendan, Dileta je na Instagramu objavila rođenje ćerke Arije sa partnerom Lorisom Kariusom.

U modernom društvu dojenje djeteta je nesumnjivo težak zadatak. Ipak, uspjeh ovog napora je pobjeda koju vrijedi slaviti. Definicija uspjeha dojenja varira od mjesec dana do dvije godine i svaka prekretnica između. Zato želim da čestitam svim majkama koje su postigle ovaj podvig i nastavljaju da to čine. Kada govorimo o izazovima modernog društva, ne mislimo na pitanja poput neobučenih kadrova, što je značajan problem u današnjem visokoobrazovanom svijetu. Umjesto toga, razmatramo problem s kojim se svaka majka koja doji suočava u nekom trenutku na svom putu dojenja – dojenje u javnosti.

 

Ovo može izgledati kao preterivanje, ali realnost je da je ovo veliki problem. Mnogi ljudi vjeruju da je odluka majke da li će dojiti u javnosti i da li će se prikriti. Međutim, majke koje odluče da doje u javnosti moraju se boriti s duboko ukorijenjenim društvenim uvjerenjima da grudi nisu prikladne za dojenje. Odgojeni smo da vjerujemo da su grudi sramotne i nepristojne, tako da mnoge žene osjećaju unutrašnji sukob kada doje u javnosti. Dok zadovoljno doje svoje bebe usred prepune ulice, majke ne mogu a da ne uznemireno posmatraju ljude oko sebe, pripremajući se za negativne komentare, poglede ili uvrede. Možda čak čuje i glas svoje majke kako je grdi da nije prikladna ili da zavodi muškarce.

Ads