Kada su oni koji su im bliski u opasnosti, pokazalo se da su najučinkovitiji čuvari i svojih najmilijih i svoje imovine. Često se kaže da su psi najvjerniji suputnici ljudi. Unatoč tome, neki psi mogu pokazati neprijateljstvo prema nepoznatim osobama, pa čak i pribjeći nasilnom ponašanju ako osjete da je njihov vlasnik u opasnosti. Iako su ove pasmine poznate po svojoj agresivnosti i osobinama koje je prate, uz pravilnu obuku i socijalizaciju mogu postati najsimpatičniji i najodaniji kućni ljubimci. Sljedeće se pasmine često povezuju s agresijom, ali se uz pravilnu njegu mogu pretvoriti u divne prijatelje.

 

Ne može se poreći da su mišljenja o ovom pitanju, kao io mnogim drugim, jako polarizirana i različita. Stoga je važno ostati postojan i odlučan i ne dati se pokolebati ovim neslaganjem u stajalištima.

 

Odabir pravog psa čuvara za vašu obitelj ključan je. Preporuča se upoznati psa sa svim ukućanima dok je još mlad, kako bi se s njima povezao i mogao ih zaštititi ako zatreba. Osim toga, rano izlaganje članovima obitelji može spriječiti psa da pokaže agresivno ponašanje prema njima u drugim situacijama.

 

 

Dok neki izvori mogu izostaviti pasminu Kangal sa svog popisa najboljih pasa čuvara, teško mu je poreći mjesto među prvih 10, ako ne i na samom vrhu. Kangali su zastrašujuća stvorenja i žestoko štite svoje ljudske obitelji i stoku. Brojni su izvještaji o tome da su Kangali nadvladali čak i vukove, dijelom zahvaljujući svojim ovratnicima s trnovima koji sprječavaju grabežljivca da im uhvati vrat. Ovi psi nisu za podcijeniti u pogledu veličine i snage.

 

Cane Corso je pasmina pasa poznata po svojoj impozantnoj veličini i snazi. Ova talijanska pasmina izvorno je uzgajana kao radni pas i vrlo je cijenjena zbog svoje odanosti, inteligencije i zaštitničkih instinkata. Dlaka Cane Corsa je kratka i gusta, a može biti u različitim bojama uključujući crnu, sivu i žutosmeđu. Unatoč njihovom zastrašujućem izgledu, Cane Corso mogu biti izvrsni obiteljski ljubimci uz pravilnu obuku i socijalizaciju.

 

Mnogi koji su se susreli s Kane Korsoom tvrde da je to vrhunski pas čuvar, i iako se donekle slažemo s tim mišljenjem, važno je priznati da se mišljenja razlikuju i da se prema svakoj perspektivi treba odnositi s poštovanjem. Također bi bilo nemarno zanemariti druge pasmine na popisu. Kane Korso je iznimno predan i zaštitnički nastrojen čuvar i može se trenirati s relativnom lakoćom, a istovremeno pokazuje visoku razinu poslušnosti.

 

Kavkaski ovčar je pasmina pasa poznata po svojoj impozantnoj veličini i strašnoj prirodi.

 

Kavkaski ovčar glavni je kandidat na gotovo svim popisima najboljih pasa čuvara, kako u zemlji tako iu svijetu. Ova pasmina nije samo izniman čuvar ljudi, domova i posjeda, već je poput Kangala i vješt zaštitnik stada. Njegovo ime potječe iz njegovog podrijetla u regiji Kavkaza u Aziji. Ova je pasmina poznata po svojoj svestranosti prilagodbe različitim životnim uvjetima i robusnoj sposobnosti da izdrži jake zime i oštro vrijeme.

 

 

Doberman je pasmina pasa poznata po svojim karakterističnim fizičkim osobinama, uključujući mišićavo tijelo, podrezane uši i kupirani rep. Povijesno su uzgajani zbog svoje inteligencije, odanosti i sposobnosti treniranja, što ih čini popularnim izborom za provođenje zakona i vojni posao. Unatoč njihovoj reputaciji agresivnosti, dobermani mogu biti vrlo nježni i zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima kada su pravilno socijalizirani i dresirani.

 

Za one koji imaju afiniteta prema dobermanima, nije iznenađenje da ih se često smatra vrhunskom pasminom za čuvanje. Ovo nije bez razloga, budući da dobermani posjeduju izvanrednu sposobnost za obuku poslušnosti i poznato je da su izvrsni psi čuvari, osobito kada je u pitanju patroliranje oko imanja.

 

Rottweiler je pasmina pasa koja potječe iz Njemačke.

 

Nekima poznati kao Rotos, ovi su psi poznati po svojoj nepokolebljivoj odanosti kao psi čuvari. Nakon što postanu član vašeg kućanstva, ostat će vam vjerni do kraja života. Njihova je odanost usklađena s njihovom poslušnošću i sposobnošću za obuku.

 

 

Njemački ovčar je pasmina pasa koja potječe iz Njemačke. Poznat je po svojoj inteligenciji, odanosti i svestranosti, što ga čini popularnim izborom za razne uloge kao što su policijski rad, potraga i spašavanje te kao obiteljski ljubimac. Pasmina je karakteristična po svojoj mišićavoj građi, šiljatim ušima i gustom krznenom kaputu, čija boja može varirati od crne i žutosmeđe do potpuno crne ili potpuno bijele. Unatoč svojoj reputaciji žestokih zaštitnika, njemački ovčari su također poznati po svojoj nježnoj i privrženoj naravi prema svojim vlasnicima.

 

U našim krajevima kao pas čuvar najčešće se koristi pasmina njemački ovčar, kod nas kolokvijalno “vuk”. Ova pasmina odlična je opcija za one koji traže zaštitu u svom dvorištu, zahvaljujući visokoj razini samopouzdanja i sposobnosti brzog treniranja. Njemački ovčari uvijek su spremni braniti i najmlađe članove obitelji, koje jako cijene i čuvaju s velikom pažnjom.

 

Argentinski mastif, poznat i kao argentinski dogo, pasmina je pasa s bogatom poviješću. Izvorno uzgojen u Argentini, argentinski dogo je treniran za lov na veliku divljač i kao pas čuvar svojih vlasnika. Ova je pasmina poznata po svojoj mišićavoj građi i visokoj razini energije, što je čini popularnim izborom za aktivne obitelji i pojedince. Argentinski mastif također je poznat po svojoj odanosti i zaštitničkoj prirodi, što ga čini idealnim društvom za one koji traže odanog i opreznog ljubimca.

 

Prije više od 100 godina, argentinski mastif nastao je križanjem različitih pasmina poput mastifa, njemačke doge i boksera. Ovi su psi poznati po svojoj nevjerojatnoj snazi, zastrašujućoj prisutnosti i izvrsnim sposobnostima čuvara. Osim toga, također su poznati po svojoj impresivnoj agilnosti unatoč tome što nisu teški. Jedna od njihovih značajnih karakteristika je njihova fantastična građa. Također se mogu osposobiti da pomažu i vode slijepe osobe.

 

Preporučuje se da prije kupnje odvojite dovoljno vremena za razmatranje specifične pasmine psa koja najbolje odgovara njihovim potrebama. Ključno je razmotriti namjenu psa, kao i koliko će dobro komunicirati s malom djecom ako su prisutna u kućanstvu.

 

Bez obzira na pasminu koju na kraju odaberete, nadamo se da ćete vi i vaš novi dlakavi prijatelj proživjeti bezbroj ugodnih trenutaka zajedno. Osim toga, nadamo se da će vaš pas čuvar imati minimalan posao, što će omogućiti miran suživot.

Ads