Mnogo je informacija o nedavnom tragičnom incidentu u kojem je dečak ubio osmoro učenika i školskog čuvara u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Međutim, u svim izvještajima i novinskim člancima izgleda da je izostavljen jedan važan podatak – šta je poduzeto kada je dječak premješten na drugo odjeljenje i da li je dobio bilo kakav vid savjetovanja ili usmjeravanja. Bilo je jasno da se nije pravilno asimilirao u novo okruženje, a ovaj nedostatak podrške je možda doprinio njegovim nasilnim ispadima. Dr Zoran Dimitrijević, neuropsihijatar i dečiji psihijatar u penziji iz Užica, koji je tokom svoje karijere lečio više od 60.000 dece, iznosi šta zna o odnosu dečaka i njihovih drugova iz razreda. Dr Dimitrijević je identifikovao tri ključna detalja koji otkrivaju prirodu interakcije dečaka sa vršnjacima. Prvo, dječakova nesposobnost da se uklopi u svoj novi razred sugerira da je to možda njegova vlastita greška.

 

 

Drugo, dječak je raspoređen u razred sa izuzetno dobrim učenicima i nisu imali razloga da ga maltretiraju. Na kraju, dječak je brzo napravio listu ljudi koje je želio ubiti umjesto da pruži šansu novom okruženju. Ovi detalji pružaju vrijedne informacije o dječakovoj nevolji. Prema njegovim riječima, njihova standardna procedura je premještanje učenika u drugo odjeljenje ili školu ako imaju neriješene poteškoće, posebno ako dožive isključenost i konflikte u školskom okruženju. dr Dimitrijević, smatra se da promene u okruženju mogu doneti poboljšanja, ali je, nažalost, veoma teško utvrditi da li dete pati od psihičkog poremećaja ili poremećaja u ponašanju ako se dete ne prati stručno. Nedavna tragedija u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” Bolan podsjetnik na tu činjenicu. Samo dan kasnije stigla je vijest da je bivši učenik Gimnazije “Ruđer Bošković” nožem ranio učenika i učiteljicu i prebačen na psihijatrijsku bolnicu.

 

 

Obavezno praćenje svakog djeteta koje se loše ponaša u medicinskoj ustanovi moglo bi imati značajne koristi, sugerirao je penzionisani ljekar. On vjeruje da je ovaj pristup posebno efikasan za rješavanje problema vezanih za agresivnu ili povučenu djecu koja imaju poteškoća da se integrišu u društvo. Kako bi se pravilno procijenio zdravstveni status ove djece i osigurala im adekvatna skrb, naglasio je važnost zajedničkih napora i stalnog praćenja.

 

Ads