Kada se vrijeme poboljša, mnogi insekti i gmizavci izlaze iz svojih skrovišta, izazivajući strah kod ljudi. Ova stvorenja predstavljaju značajnu prijetnju ljudima i s njima treba postupati pažljivo. Ali među onima koji imaju moć, ima i jačih. Sljedeća priča to ilustruje: Čovjek sa velikim znanjem i iskustvom o gmizavcima zamoljen je da istrijebi zmiju otrovnicu iz australijske bašte, ali je stigao i otkrio da je zmiju uhvatila žaba. Nedavno sam imao zadovoljstvo da posmatram uzbudljiv fenomen koji me je veoma obradovao – Jamie Chappell je posetio Facebook stranicu za uklanjanje zmija u Townsvilleu i deratizaciju crkvenih štetočina i podelio važnu objavu. Daily Mail je objavio da je muškarac pozvan u kuću u Stuartu, predgrađu Townsvillea, Queensland.

Vlasnik kuće zamolio ga je da ukloni taipan, koji je nazvan trećom najotrovnijom zmijom na svijetu, iz njene bašte. Međutim, prije nego što je čovjek došao, vlasnik kuće ga je nazvao i rekao da je zmiju pojela žaba. Prema Chappellovom izvještaju, kada sam stigao, zmija je nekoliko puta ugrizla žabu i bila je na ivici da bude potpuno pojedena. Chappell je odlučio uzeti žabu jer nije želio riskirati da žaba povrati i da zmija pobjegne. Chappell je rekao da je ženka pokazala izuzetnu sposobnost da izdrži noćne izazove, a ako uspije pobjeći, planiraju je pustiti natrag u divljinu. Nažalost, zmija nije preživjela. Prema dr. Martin Jansen, pomoćnik istraživača u muzeju Senckenberg u Frankfurtu, smatra da žabe ne mogu preživjeti otrovni ugriz. Stručnjaci sugeriraju da ako otrov ostane u probavnom sistemu i eliminiše se prirodnim putem, može biti bezopasan. Nije bio posebno iznenađen što je žaba pojela zmiju.

 

Incident ga nije šokirao niti zatekao nespremnog na bilo koji značajniji način. Možda je bio svjestan prirodne hijerarhije lanaca ishrane i odnosa grabežljivac-plijen koji postoje u životinjskom carstvu. Ili, može biti upoznat sa specifičnim navikama i ponašanjima žaba i zmija, i tako predvidjeti ovaj specifičan ishod. Bez obzira na razlog, gutanje zmije od žabe nije izazvalo jak emocionalni odgovor u njemu. Lično sam svjedočio ponašanju žaba koje gutaju škorpione. Ovisno o svojoj veličini, žabe imaju raznoliku prehranu i mogu jesti razna stvorenja, od malih insekata poput mrava i termita do većih plijena poput miševa.

Ads