Sarajlije nisu gubile vrijeme i za doček Nove godine osigurale popularnu hrvatsku pjevačicu Severinu, čime su dokazale da za dogovore nikad nije kasno.

I prije je bilo nejasnoća oko izvođača za doček Nove godine u Sarajevu, izuzev Severine, kao i oko troškova. No, sada je provjereno da će samo za Severinin nastup biti potrebna svota od blizu 800.000 konvertibilnih maraka, odnosno otprilike 400.000 eura. Gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić sklopit će ugovor s agencijom Vogošće koja će biti zadužena za organizaciju dočeka Nove godine ispred Vječne vatre.


U ugovor je uključena i namjera da se uživo nastup Sarajevske filharmonije prikaže u Narodnom pozorištu na LED ekranu postavljenom ispred Vječne vatre. Ovaj prijenos će se održati od 19:30 do 21:00 sat. Ugovor ne pruža posebne pojedinosti u vezi s drugim uključenim izvođačima ili njihovim naknadama. No, prema istrazi Oslobođenja, gradonačelnik Karić se obvezao da će Grad Sarajevo iz proračuna izdvojiti oko 680.000 maraka, što s PDV-om ukupno iznosi oko 795.000 KM.

Objava ove informacije izazvala je pobunu Sarajlija, koji se žestoko protive trošenju sredstava za hrvatsku pjevačicu i novogodišnji koncert.

U komentarima na društvenim mrežama vezanim za proslavu Nove godine u Sarajevu izdvajaju se kritike Benjamina da je kupio stan od 70 kvadrata za 300.000 maraka i dao gotovo milijun drugom pojedincu, dok se penzioneri, invalidi i demobilizirani borci i dalje oslanjaju na posude za hranu. i pučke kuhinje. Neki pojedinci smatraju da bi bilo korisnije da je novac podijeljen potrebitima. Unatoč ovim komentarima, Benjamina je i dalje ponosna na svoje postupke, što je izazvalo frustraciju kod nekih korisnika.

Čini se da gradonačelnik Sarajeva Benjamin Karić ima poseban problem sa srpskim pjevačima, dok ne pokazuje brigu za hrvatske. Podsjećamo, Benjamina je kontroverzno pozvala svoje sugrađane da bojkotiraju koncert Aleksandre Prijović, iako je pjevačica nakon prvog nastupa u Sarajevu izrazila zadovoljstvo prijemom publike. Gradonačelnica Benjamina Karić objavom na svom Iks nalogu (bivši Twitter) izazvala je polemiku svojim opaskama.


Iako ja kao gradonačelnik Sarajeva nemam ovlasti da odobrim ili zabranim koncerte i nastupe unutar grada, na vama je, moji sugrađani, da odlučite hoćete li doći ili ne! Pravo izbora pripada svima – istaknuo je gradonačelnik. Kao prva gradonačelnica Sarajeva, nije usamljena u ovom stavu, jer su joj mnogi dali podršku i istakli da srpska pjevačica nije dobrodošla u Zetru. S druge strane, postoje i pojedinci koji su priznali da nisu upoznati s identitetom pjevačice.

Za razliku od drugih, Aleksandra Prijović prkosila je bojkotu gradonačelnika Sarajeva i uspješno odradila tri zapažena koncerta u Zetri.

Ads