Često je lako previdjeti početne znakove raka gušterače, što rezultira niskom stopom preživljavanja od samo 12,5% nakon pet godina. Međutim, stručnjaci su identificirali pet specifičnih simptoma koji bi trebali izazvati zabrinutost. Rano otkrivanje bolesti može značajno pomoći u spašavanju života.

U četvrtak je od raka gušterače, dijagnoze koju je dobio prije samo nekoliko mjeseci, preminuo poznati američki televizijski voditelj Jerry Springer.

Poznat kao “tihi ubojica”, rak gušterače često prolazi nezapaženo zbog simptoma koji se lako odbacuju. Šokantno, nedavno istraživanje koje je provela Pancreatic Cancer Action Network, a koje je objavio Daily Mail 2022. godine, otkrilo je da nevjerojatnih 83% odraslih uopće nije svjesno izdajničkih znakova povezanih s ovom smrtonosnom bolešću.

Nadalje, većina pojedinaca dobije dijagnozu nakon što se rak već proširio ili metastazirao. Nacionalni institut za rak (NCI) u Velikoj Britaniji izvještava da samo 13% pacijenata može prekinuti liječenje na izvornom mjestu. Medicinski stručnjaci naglašavaju da rano prepoznavanje simptoma može biti mjera za spašavanje života.

Prevladavajući početni pokazatelj raka gušterače je prisutnost žute kože i očiju. Ova pojava je rezultat nakupljanja bilirubina, žuto-smeđeg spoja koji se stvara u jetri. Obično žuč teče u crijeva iz jetre kako bi pomogla u probavi masti. Ipak, kada se žučni kanali začepe, bilirubin se počinje nakupljati, što dovodi do žutila kože i očiju. Žutica također može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje, probavne smetnje i umor.

Osim bolova u trbuhu, još jedan znak raka gušterače je bol u trbuhu. Brzo rastući tumori koji potječu iz donjeg dijela gušterače mogu vršiti pritisak na obližnje organe, uključujući želudac. Pancreatic Action Network približno procjenjuje da će se oko 70 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak gušterače susresti s bolovima u trbuhu.

Osim bolova u trbuhu, osobe kojima je dijagnosticiran rak gušterače također se mogu susresti s bolovima u leđima. Obično se ova nelagoda manifestira ispod lopatica, iako se može manifestirati i u ramenima. Nadalje, intenzitet boli može se povećati u ležećem položaju.

Nepredviđeno smanjenje tjelesne težine česta je pojava kod osoba oboljelih od raka gušterače. Smanjenje apetita ili potpuni gubitak apetita može rezultirati gubitkom težine. Ovaj nedostatak želje za jelom može se pripisati nedostatku pravilnog funkcioniranja enzima gušterače odgovornih za probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina.

Još jedna indikacija raka gušterače može se očitovati kao neobične promjene u konzistenciji stolice. Plutajuća stolica često se pripisuje naglim promjenama u prehrani, kao što je uključivanje brokule, graha i leće. Ipak, mogu nastati i zbog nedovoljne proizvodnje žuči u jetri, koja služi za uklanjanje toksina, viška kolesterola i drugih otpadnih tvari.

Kada je apsorpcija žuči ugrožena, to može rezultirati kemijskom neravnotežom. U slučajevima kada tumor začepi gušteraču, probavni proces je poremećen, što dovodi do brzog prolaska neprobavljene hrane i neadekvatne apsorpcije hranjivih tvari u gušterači, što u konačnici rezultira proljevom. Posljedično, može doći do povećane prisutnosti masti u stolici, uzrokujući da izgleda blijedo, masno ili pluta.

Ads