Pablo Escobar u životu se jednom ženio, a njegova supruga imala je jedva 15 godina kad su se vjenčali, evo gdje je danas Maria Victoria Henao. Kolumbijski narkobos Pablo Escobar imao je jednu veliku ljubav u životu, a njegova supruga pristala je udati se za njega dok još nije ni bila punoljetna.

Iako su joj roditelji branili, Maria Victoria Henao toliko se zaljubila u Pabla te su pobjegli od njene obitelji i vjenčali se 1976. godine.

”Upoznala sam Pabla kad sam imala 12, a on 23 godine”, napisala je ona u svojim memoarima “Gospođa Escobar: Moj život s Pablom”.

On je bio prva i jedina ljubav mog života. Udala sam se za njega u crkvi, a vjerovala sam da se bračni zavjeti moraju poštovati.”

Kako je pisala, Escobar je davao sve od sebe da je zavede, kupio joj je žuti bicikl i pjevao joj serenade.

”Trudio se da se osjećam kao princeza, a ja sam bila uvjerena da je on moj princ”, rekla je Maria.
Međutim, nije sve bilo bajkovito. Sama činjenica koliko je Maria imala godina, dok je Escobar bio odrastao muškarac, dovoljna je da ovo ne bude ljubavna priča, već priča pune jeze. I sama Maria ju je tako doživjela u jednom trenutku, iako je bila očarana i zaljubljena.

Već s 14 godina, Maria je ostala trudna. Kako je bila premlada, ona nije u potpunosti razumjela šta se događa s njom, ali je Pablu, čovjeku u tridesetima koji je pažljivo planirao svaki korak, sve bilo kristalno jasno, a onda ju je odmah odveo na pobačaj u jednu ilegalnu kliniku. Žena koja je izvela prekid trudnoće rekla je da joj radi nešto što će spriječiti da zatrudni u budućnosti.

”Osjetila sam snažnu bol, ali ništa nisam mogla nikome reći. Samo sam molila Boga da sve bude gotovo”, sjeća se Maria.

Usprkos traumi koju je doživjela, pristala se udati za njega već sljedeće godine.

”To je bila noć nezaboravne ljubavi koja ostaje tetovirana u mojoj koži kao jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu”, opisala je prvu bračnu večer.

”Željela sam da vrijeme stane, da uživamo zauvijek u toj bliskosti.”

U trenutku kada su se vjenčali, Escobar je iza sebe već ostavio sitne zločine i prekršaje koji su obilježili njegovu mladost i već je bio u prvoj fazi izgradnje svog narko-carstva.

U svojoj autobiografiji otkrila je da je odgajana u društvu koje je prihvatilo muški šovinizam, gdje su žene bile upućene da se bespogovorno podčinjavaju svojim muževima. Pablo ju je oblikovao u ulogu svoje žene i majke svoje djece, obeshrabrujući je da postavlja pitanja ili izaziva njegove izbore, zbog čega je skrenula pogled.

Njihov sin Sebastian došao je na svijet 1977., a potom je 1989. rođena njihova kći Manuela.

Tijekom početnih faza njihovog braka, Marija je ostala nesigurna oko zanimanja svog supruga. Nije dugo trebalo da primijeti iznenadni priljev pozamašnih količina novca u njihovo kućanstvo. U želji da uživa u luksuzu koji bogatstvo može pružiti, Pablo ju je velikodušno darivao skupim darovima i tjerao na ekstravagantna putovanja. No, kako je vrijeme odmicalo, Marijina znatiželja oko izvora njihovog udobnog načina života je rasla. To je dovelo do početka Escobarovih brojnih izvanbračnih afera, koje su kulminirale osnivanjem vlastitog “momačkog stana” unutar njihove obiteljske rezidencije, gdje je ugošćavao mnoštvo ljubavnika.

Stalno kruženje glasina o nevjeri za mene je bilo trajno i, moram priznati, mučno iskustvo. Jasno se sjećam da sam proveo cijelu noć u suzama, napeto iščekujući zoru.

Kako se Escobarovo kriminalno carstvo širilo, činovi nasilja postajali su sve gnjusniji, ostavljajući Mariju nesposobnom zažmiriti na njegov dvostruki život. Izvjesnost njegove skore smrti postajala je sve veća svakim danom, jer je sve češće tražio utočište u egzilu. Pred kraj, kada su ga Maria i njihova djeca posjetili u njegovim skrivenim “sigurnim kućama”, bili su prisiljeni nositi poveze na očima radi vlastite sigurnosti. Strah je stezao Marijino srce, ne samo za suprugovu dobrobit nego i za sigurnost njihove djece i vlastitog života. Zatim je 1993. Escobar objavio vijest da se moraju preseliti u kuću pod zaštitom vlade.

Kolumbijska policija okončala je Escobarov život u Medellinu u prosincu te godine. Dok se svjetska zajednica radovala smrti zloglasnog vođe narkokartela, Marija i njezina djeca tiho su tugovali za njegovim gubitkom. Nakon tog tragičnog događaja preselili su se u Argentinu i preuzeli nove identitete, a Marija sada nosi ime Viktoria Henao Vellejo.

Davne 1999. Maria i njezin sin Juan Pablo našli su se iza rešetaka, optuženi da su se bavili nedopuštenim novčanim transakcijama. Izdržali su dugi period zatočeništva prije nego što su se konačno vratili na slobodu. Nakon što je puštena na slobodu, Maria je izrazila svoje uvjerenje da je do svog zatočeništva u Argentini došlo isključivo zbog svoje kolumbijske nacionalnosti. Gotovo dvadeset godina birala je privatni život, klonila se javnosti. Međutim, u novije vrijeme otvorila je svoja iskustva s jednom od najozloglašenijih osoba u trgovini drogom, osvojivši publiku svojim memoarima.

Čak i sada, ona se nastavlja boriti sa zločinima koje je Pablo počinio dok su bili zajedno. U svojim je memoarima izrazila ogromnu tugu i krivnju zbog patnje koju je njezin suprug nanio, ne samo vlastitoj obitelji, već cijeloj naciji Kolumbije.

Tijekom intervjua za W Radio 2018. iskoristila je priliku da se javno ispriča zbog šutnje.

Izražavajući kajanje zbog svojih prošlih postupaka, pojasnila je da nije bila povezana s kartelom i da nije imala koristi od nedopuštenih aktivnosti povezanih s Escobarom, suprotno uvriježenom mišljenju.

Ads