Bez sumnje, Moamer Gadafi je jedna od najizuzetnijih figura globalnog vodstva kroz povijest. Unatoč etiketiranju diktatora, građani koji su živjeli u Libiji tijekom njegove vladavine izražavali su zadovoljstvo svojim životom u toj zemlji. Međutim, njegov osobni život je ono što plijeni znatiželju svih, jer nadilazi puku fascinaciju.

U zajedničkom trenutku u šatoru pukovnika Moamera el Gadafija cijenjena pjevačica Neda Ukraden i voditeljica Bojana Lazić doživjele su zanosno iskustvo. Ukraden, poznata po svojim zadivljujućim nastupima, povezala je jednu od svojih omiljenih pjesama i susret s Gadafijem.

Među uvaženim osobama iz srbijanske delegacije koja je dobila poziv za putovanje u Libiju posebno se ističe osoba poznata po svojim iznimnim glasovnim sposobnostima. Izaslanstvo su činile ugledne ličnosti poput Vesne de Vinci, Rade Radenović, Marinka Rokvića, te liječnici i inženjeri. Tijekom cijelog posjeta imali su čast upoznati Gadafija, iako on nije bio prisutan prilikom njihovih posjeta raznim institucijama. Umjesto toga, njihov susret s njim dogodio se unutar granica raskošnog svilenog šatora. Svaki član izaslanstva imao je priliku s njim kratko porazgovarati. Kad je Neda došla na red, predstavila se kao jugoslavenska pjevačica i spomenula svoju najpoznatiju skladbu Zora je. Gadafi je priznao da mu je pjesma poznata. Nakon te kratke interakcije održao je domoljubni govor, a Neda više nije imala susreta s njim. Također je podijelila dodatne detalje u vezi s njihovim susretom.

Naša kulturna delegacija od 106 osoba imala je privilegiju upoznati Gadafija. Prije ovog susreta čuli smo bezbroj priča o njemu, ali tek kada smo stali licem u lice s njim, istinski smo shvatili bit Gadafija, koji se predstavljao kao “Beduin”. Nadalje, posjedujemo fotografiju iz tog trenutka, koja bilježi službeno lansiranje i opipljivo uzbuđenje koje je vladalo atmosferom. Zanimljivo, tijekom gostovanja u emisiji “Amidža Show” Neda je ispričala simpatičnu anegdotu – jednog od službenika u našoj pratnji duboko je dirnula njena najpopularnija pjesma. Kako se doznaje, ovaj dužnosnik studirao je u Sarajevu, gdje je zahvaljujući Nedinoj glazbi pronašao i ljubav.
Među našim najistaknutijim zvijezdama na početku karijere, Bojana Lazić izražava veliku čast što je u delegaciji upoznala slavnog Gadafija.

Sa svojih 20 godina, 2007. godine, imao sam izuzetnu čast da budem dio srpske delegacije koja je imala privilegiju posjetiti pokojnog pukovnika Muammara al-Gaddafija. U našoj delegaciji, koja se sastojala od oko 80 osoba, bile su značajne ličnosti poput Nede Ukraden, Olje Karleuše, pokojnog Marinka Rokvića, njegovog sina Nikole Rokvića, Vesne de Vinci, te Miss Srbije i Crne Gore. Tijekom ovog posjeta pružila nam se izuzetna prilika da organiziramo prvu modnu reviju u Libiji, ponosno prikazujući izvrsne kreacije talentirane dizajnerice Vladanke Celić, koja nas je pratila na ovom izuzetnom putovanju.

Tijekom našeg boravka u Tripoliju prošli smo kroz opsežne sigurnosne procedure prije našeg susreta s Gadafijem, koji mi je ostao u živom sjećanju. Sam je uvaženi vođa organizirao veličanstveni skup u velikom šatoru, gdje je osobno dočekao svih 80 uzvanika, uključujući i mene. Bilo je zadivljujuće promatrati formiranje polukruga dok je Gadafi graciozno prelazio prostorom, rukujući se pojedinačno sa svakim sudionikom. Njegova istinska toplina i grižnja savjesti u vezi s raspadom Jugoslavije ostavili su na meni neizbrisiv trag.
Za vrijeme našeg boravka u Tripoliju, dobili smo izričitu naredbu da ostanemo zatvoreni unutar hotelskih prostorija zbog sigurnosnih razloga, što je uvelike ograničilo našu slobodu kretanja. Gledajući unatrag na te događaje mnogo godina kasnije, ne mogu a da ne osjetim duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo u tom razdoblju. Nadalje, bilo mi je prilično fascinantno da se njegovo osiguranje sastoji samo od žena, uključujući i osobe porijeklom iz Srbije. Sjećanja na ovo putovanje i razne susrete koje smo imali ostat će zauvijek utisnuta u mom sjećanju“, zaključio je govornik.

Ads