U nastavku našeg današnjeg teksta, prisjećamo se gnusnog čina koji je potresao cijelu Crnu Goru. Nesretni raspad veze rezultirao je tragičnim ishodom za mladu ženu Šejlu.

Ilir Đokaj, student završne godine Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju, u Višem sudu u Podgorici, u Crnoj Gori, otvoreno je priznao tragične događaje koji su se dogodili 30. rujna 2022. godine. Naime, priznao je ubojstvo Šejle Baki. (19) ispred njezine obiteljske kuće. Osim toga, on tuži i njenog oca Šabana Bakije. Tijekom dva i pol sata Đokaj se gorljivo branio, detaljno ispričao događaje koji su doveli do ove razorne tragedije, ostavljajući ga praznim i očajnim osjećajem. U jednom trenutku tijekom suđenja bio je preplavljen emocijama i nije mogao govoriti zbog nekontroliranih jecaja, što je rezultiralo privremenom pauzom u postupku. Izražavajući duboko kajanje, Đokaj je izjavio da bi, kad bi mu se pružila prilika da vrati vrijeme, dragovoljno okončao vlastiti život kako bi poništio bol nanesenu objema uključenim obiteljima. Unatoč teškom bremenu krivnje, osjećao se ponukanim podijeliti svoju i Šejlinu priču u nastojanju da potakne razumijevanje i empatiju među njihovim najmilijima.

Đokaj je u svom svjedočenju pred sudom iznio precizne podatke o mjestu i vremenu njegovog prvog susreta sa Šejlom Bakij. Rekao je da ga je od tog trenutka preplavio trenutni i duboki osjećaj ljubavi.

Na našim isprepletenim pogledima, trenutni je plamen ljubavi, kako je ispričao Đokaj, planuo. Kad je krenula na svoje srednjoškolsko putovanje, kružilo je žamor o mom statusu umjetnice, iako pripadam različitoj vjeri.

Sheila nije imala problema s njegovim vjerskim uvjerenjima, kako je on rekao. Međutim, njezina se obitelj protivila njihovoj vezi zbog njegovih uvjerenja. Od početka su bili protiv toga. Naletio je na zapise u njezinom privatnom dnevniku.
U svom osobnom dnevniku izrazila je želju da njezina djeca tijekom cijele godine imaju vesela slavlja koja će njoj donijeti neizmjernu sreću. Značenje njegovog vjerskog simbola nije joj bilo važno, jer je njezina ljubav prema njemu postala njezin nepokolebljiv izvor vjere. Proživjeli smo mnogo ugodnih trenutaka zajedno, au dva je navrata hrabro napustila svoj dom kako bi bila sa mnom. Prvi put sam je vratio na majčin zahtjev. Međutim, jednom drugom prilikom, stigla je na moj prag s malom vrećicom stvari, izjavivši da namjerava živjeti sa mnom. U tom trenutku osjetio sam ogromnu radost, što me učinilo najsretnijim čovjekom na svijetu”, otkrio je Đokaj. U znak poštovanja prema Šejli i iz ljubavi prema optuženom Iliru Đokaju, obitelj Đokaj je donijela odluku da se suzdrži Doprinijela je i nebriga Šejlinih rođaka po majci, koji su živjeli u blizini obitelji Đokaj.

U početku je Đokaju pomagala majka njegove partnerice, no ona je s vremenom shvatila dubinu njihove veze i uvidjela da ih je nemoguće razdvojiti. Preselili su se u Budvu, gdje su njihovoj ljubavi svjedočile komšije, cijenjeni profesori s Akademije i zajednički poznanici. Zajedno su se bavili umjetnošću crtanja i slikanja, koristeći platno kao sredstvo prenošenja svojih najskrovitijih emocija. Za sve vrijeme zajedničkog druženja, Đokaj nikada nije izustio nijednu pogrdnu riječ niti je podlegao bijesu prema partneru. Umjesto toga, uživao je u njezinim povremenim idiosinkrazijama, a zabavljala ga je njezina nepokolebljiva izjava: “Cijeli svijet će svjedočiti mom postojanju.” Osvrćući se na prošlost, Đokaj sada priznaje točnost svojih proročanskih riječi.

Prema riječima optuženika, idiličnu romansu pokvarili su postupci Šejline obitelji koja je njemu i njegovoj obitelji slala pogrdne i uvredljive poruke. Đokaj je tvrdio da mu je Šejla priopćila namjeru da prekine njihovu vezu.

Svaki put kad bi Sheila posjetila svoje sestre, vratila bi se kući s osjećajem nelagode. Suze bi joj tekle niz lice dok bi prepričavala njihove očajničke molbe da se vrati kući i oštra upozorenja da izbjegava neželjene trudnoće. Pokušavala sam je uvjeriti da se takvo što nikada neće dogoditi, ali nažalost dogodilo se – priznala je Šejla koja se morala vratiti kući i prekinuti našu vezu. Pokušao sam nastaviti sa svojim životom kao i obično, dok su moji roditelji, svjedoci boli kroz koju sam prolazio, mudro odlučili ne zabadati niti postavljati pitanja. I tako sam šutjela, ne mogavši ​​naći prave riječi da izrazim nemir u sebi. Činilo mi se kao da polako gubim razum, ali ipak sam šutio. No, nakon tjedan dana stigla mi je poruka od Šejle s nepoznatog broja u kojoj mi priznaje da ne može bez mene. To je dovelo do pomirenja i početka tajne veze. Sheilini roditelji su strogo zabranili korištenje telefona.
Ona je Đokaja obavijestila da su joj roditelji nametnuli stroga ograničenja, zabranili joj posjedovanje telefona i zahtijevali da ima nekoga u pratnji kad god izađe van. Nadalje, saznao je da će se suočiti s trajnim odvajanjem od svojih sestara ako se usudi prkositi njihovim pravilima. Ispričala mu je da se u prisustvu svojih roditelja pretvarala da je ravnodušna prema svojoj situaciji.
Kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve teže sakriti vezu. Kad god bi obitelj Bakija uočila Đokajev automobil u blizini svoje kuće, odmah bi obavijestila nadležne. Zbog toga su Šejla i njen otac podnijeli prijavu da je Đokaj počinio nasilnički čin.

Tijekom razgovora koji se vodio te večeri, okrivljenik je ispričao detalje njihove interakcije. Dotična je osoba molila za oprost i otkrila da su bili prisiljeni glumiti nezainteresiranost u njihovoj prisutnosti dok je njezin otac bio u blizini. Optuženoj je bilo jasno da je njezin otac bio spreman ići krajnje daleko, uključujući i pribjegavanje fizičkoj sili, kako bi ih razdvojio.

Nakon suđenja na prekršajnom sudu, došlo je do obračuna između Šabana Bakije i još jedne osobe, što je stvorilo napetu i potencijalno opasnu situaciju. Kad su ga pitali o neodobravanju veze svoje kćeri Sheile, otac je nepokolebljivo izjavio da nikada ne bi promijenio svoj stav, čak ni da ona više ne bude živa. Nadalje, optuženi je pojasnio da je Šaban Bakija, upitan da li je imao namjeru da ih zastraši, odgovorio da mu nije bila namjera da unese strah, već da na miran način izrazi ljubav prema Šejli.

Da nije pokazala obostrani interes, jasno je dao do znanja da je nikada ne bi posjetio. Đokaj je iskazao golemi strah kada se našao napadnut i izoliran, a Šabo stalno fiksiran na nešto ispod stola. Počele su ga izjedati sumnje. Nakon što su kobni hici ispaljeni, otac Šejle Bakije je prišao Đokaju, pokušavajući ga uhvatiti za ruku. Kao odgovor, optuženi je brzo okrenuo vatreno oružje prema njemu, ispalivši mu jedan metak u prsa. Nakon žestoke svađe, Đokaj se povukao do svog vozila i ispalio još dva hica u Šabana Bakiju, koji mu je prilazio. Jedan od metaka pogodio je Šabana u predjelu trbuha, a drugi se sudario sa stupom obiteljske kuće. Suđenje će se nastaviti 27. ožujka.

Ads