Proteklih mjesec dana porasla je pažnja javnosti oko Nikole Rokvića, koji je svojim humanitarnim zalaganjem stekao zavidnu popularnost. Naime, on i njegova supruga Bojana osnovali su zakladu za pomoć bolesnoj djeci u Srbiji. U nevjerojatnom prikazu nesebičnosti, nedavno je krenuo na samostalno putovanje u Grčku, s namjerom prikupljanja humanitarne pomoći tijekom svog putovanja.

Na svom jednomjesečnom putovanju Nikola Rokvić je krenuo u šetnju do cijenjenog manastira Svetog Nektarija Eginskog, gdje je milosrdno prikupljao priloge za dječju onkologiju. Pjevač je, nesputan vremenskim nepogodama i preprekama, uporno jurio na putu do Egine, dok je njegova supruga Bojana Barović s nestrpljenjem iščekivala njegov dolazak u Grčku u društvu kćerkice. Njegovoj radosti nije bilo kraja jer je ne samo postigao izvanredan uspjeh, već je prikupio milijune dinara za pomoć najugroženijoj djeci.

Odjek njegovih ranijih kreacija i primjedbi iz mladosti i dalje je živ, budući da nedavno kruže brojnim platformama. Unatoč ogromnoj podršci, prisjećanje na događaje iz prošlosti koji uključuju Nikolu kroz širenje provokativnih intervjua na renomiranoj platformi društvenih medija Twitter ilustrira kako svaki konstruktivni pothvat istaknutog pojedinca može izazvati reminiscencije i reakcije među korisnicima.

Nažalost, izazovno mi je ozbiljno promatrati hodočašće Nikole Rokvića zbog trajnog utjecaja naslova: „Ako me netko ne želi omalovažiti, odmah ću otići“ – rečenica istaknuta na X. Istovremeno , Rokvić je bio zadubljen u noćni život i okružen ženskim društvom, dok je Skandal, magazin od prije petnaestak godina, objavio tekst na X mreži. Suprotno tome, postoje pojedinci koji nalaze veliku nevolju zbog postojanja takvog mehanizma za promjenu vremena i čvrsto vjeruju da čovječanstvo ne bi trebalo posjedovati sposobnost manipuliranja tijek događaja.
Zamislite ovu situaciju: deset godina u budućnosti odlučite voditi humanitarnu akciju i trijumfalno prikupiti 250.000 eura. Nažalost, uvijek će postojati pojedinci koji će snimiti screenshot ovog hvalevrijednog djela samo kako bi tražili potvrdu putem nekoliko lajkova na društvenim mrežama. Nekim pojedincima može trebati vremena da shvate važnost činjenja onoga što je moralno ispravno i da iskovaju vlastiti put, dok drugi možda nikada neće istinski cijeniti vrijednost čak i pet života. Odvojite trenutak da razmislite o ovom pronicljivom opažanju.

Strana poslovica, u slobodnom prijevodu “Svaka radnja ima svoje posljedice”, za pjevačicu je postala stvarnost iz prve ruke. Vrijedi spomenuti da je Rokvić već deset godina u sretnom braku s manekenkom Bojanom Barović te su zajedno uspješno odgojili troje djece. Njihova je veza u javnosti prepoznata kao jedna od najskladnijih. Bojana je odigrala presudnu ulogu u podršci Rokvićevim nastojanjima u osnivanju zaklade „Obitelj“, koja je i dalje predana humanitarnim ciljevima. Značajno je istaknuti da su zakladu “Obitelj” osnovali Nikola Rokvić i njegova supruga Bojana, upravo u svrhu pomoći dječjoj onkologiji.

U potrazi za ovim ciljem, Nikola je krenuo na rigorozno putovanje od 1060 kilometara pješice, koje ga je na kraju dovelo do cijenjenog samostana Svetog Nektarija Eginskog. Tijekom 31 izazovnog dana, uz različite vremenske uvjete, očekuje se da će danas stići na svoje odredište. Na svom mukotrpnom putu uspješno je prikupio vrtoglavih 31 milijun dinara koje namjerava velikodušno donirati dječjoj onkologiji. Potpomognut svojim cijenjenim suputnicima, bliskim osobama i mnoštvom cijenjenih pojedinaca, Nikola je ne samo primao novčane priloge, već je doživio i srdačno ohrabrenje i tople prijeme tijekom cijelog svog hodočašća. Dok se približavao predgrađu Atene posljednjeg dana svoje svete ekspedicije, dočekao ga je proslavljeni košarkaš Miroslav Raduljica, koji mu je u znak divljenja poklonio cijenjenu ikonu.

Nakon nekoliko godina uzdiže se do svećenika i na kraju postiže cijenjeno zvanje arhimandrita. Uz to, on preuzima ulogu tajnika Aleksandrijske patrijaršije, a kasnije je izabran za mitropolita Pentapolisa. Služeći kao voditelj teološke škole u Ateni od 1894. do 1908., naposljetku odlazi u mirovinu. Tijekom umirovljenja boravi u samostanu Trojice koji se nalazi u Egini, zbog čega je dobio nadimak “Aegina”. Prema dugoj tradiciji, Nektarije kreće na putovanje u Eginu u potrazi za prikladnim mjestom za osnivanje samostana.

Tijekom tog razdoblja, kaže se da je imao božanske susrete sa svetom Minom i svetim Dionizijem Zakitonskim, koji ga je doveo točno do mjesta gdje se nekada nalazio samostan. Potaknut tom božanskom objavom, Nektarije je donio odluku da upravo na tom mjestu podigne samostan. Godine 1920. Sveti Nektarije Eginski preminuo je u atenskoj bolnici, vjerojatno od raka prostate. Grčka pravoslavna crkva službeno mu je priznala svetost 1961. kada ga je Carigradska patrijaršija proglasila svetim. Posebno je istaknuto da je najnoviji svetac koji je proglašen svetim unutar Grčke pravoslavne crkve.

Ads