Mlada Baranka Ana Đoković preminula je 2019. godine u 34. godini nakon duge borbe s bolešću i porođaja.

Unatoč borbi s rakom grlića maternice, hrabro je odlučila riskirati život kako bi rodila dijete. U veljači 2017. Anna, tada u četvrtom mjesecu trudnoće, primila je porazne vijesti tijekom rutinskog ginekološkog pregleda: bila je trudna. Imala je invazivni rak grlića maternice. Unatoč toj dijagnozi, Anna je radije donijela hrabru odluku da nastavi trudnoću nego da je prekine.

No, u svibnju joj se zdravstveno stanje pogoršalo, zbog čega je prebačena u poznatu beogradsku kliniku “Narodni front”. Tamo su liječnici napravili hitan carski rez i uspješno odstranili tumor i maternicu. Njezin sin Vukota, koji je prijevremeno rođen u 27. tjednu trudnoće i liječen je na Institutu za novorođenčad, sa sedam godina je dobro. zdrav.
Annina priča je izuzetna jer rijetko koji pacijent odluči ne slijediti upute svog liječnika. Anna je u intervjuu za CdM spomenula kako je u četvrtom mjesecu trudnoće doživjela radost čuti otkucaje srca svoje bebe. No sretni trenutak ubrzo je zasjenila poražavajuća dijagnoza liječnika – agresivni oblik raka vrata maternice.


Do tada je tumor dosegao veličinu od oko tri centimetra, što je podijelilo mišljenja medicinskih stručnjaka. Neki su joj liječnici savjetovali prekid trudnoće, čak su joj dostavili i konzilijarnu rezoluciju kojom podupiru tu odluku. Drugi liječnici su joj, pak, sugerirali da bi trudnoću mogla nastaviti barem do sedmog mjeseca.

Iako su je mnogi smatrali neodgovornom, Anna je u razgovoru za Blic objasnila svoju odluku da ipak ode na porod unatoč savjetima liječnika.

Moj partner i ja smo dugo pokušavali zatrudnjeti. Potpuno sam svjesna da mnogi medicinski stručnjaci moju odluku da odgodim trudnoću dok se borim s rakom smatraju neodgovornom. Uvjeravam vas, međutim, da nisam neodgovorna osoba, redovito sam išla na preglede i tijekom prošle godine imala pozitivne rezultate.

Nažalost, sudbina je sa mnom imala drugačije planove. Krajem veljače, u četvrtom mjesecu trudnoće, doživjela sam radostan trenutak kada sam prvi put čula otkucaje srca svoje bebe. Ubrzo nakon toga dobio sam manje krvarenje koje je rezultiralo mojom hospitalizacijom. Obavljene su biopsije i razne pretrage, a onda sam dobila poražavajuću dijagnozu – invazivni rak vrata maternice. Unatoč izazovima, ostajem pozitivna – smješka se Anna.

Otkriće dijagnoze bilo je veliko iznenađenje za sve uključene. Moja dijagnoza bila je veliki šok za sve uključene. Kad sam saznala da imam uznapredovali rak grlića maternice i da ga nikad nisam imala priliku rano uhvatiti, bilo je to jako teško prihvatiti. Ako je bilo kompliciranije, tada sam bila trudna.

Međutim, uz nepokolebljivu odlučnost i pozitivan način razmišljanja, uspio sam okupiti one oko sebe i uliti im povjerenje da mogu nadvladati te izazove. Dok neki mogu misliti da je ovo neobično, ovo je jedini put da sam to osobno vidio. Nikad se nisam pokolebao u svojoj odlučnosti. Anna je rekla: “Nažalost, unatoč svim naporima, dvije godine kasnije izgubila sam bitku s ovom opakom bolešću. No, iza sebe sam ostavila ono što mi je najviše značilo: sina Vukotu.

Ads