Nedavna studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Houstonu otkrila je da pojedinci koji koriste elektroničke cigarete mogu razviti osjetljivost na astmu u iznimno kratkom vremenskom roku.

Prema studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association, osobe koje su savršenog zdravlja i koriste ove cigarete samo 30 dana imaju značajno povećan rizik od razvoja astme kasnije u životu, s nevjerojatnih 252 posto većim rizikom.

Prof. dr. Adriana Perez, jedna od istraživačica uključenih u ovo istraživanje, istaknula je kako su prijašnja istraživanja već ukazala na štetnost ovih cigareta po zdravlje. Međutim, ova je studija prva koja pruža znanstvene dokaze o specifičnom trajanju koje je potrebno da se značajno naruši zdravlje i stvori povećana osjetljivost na napredovanje astme.

U svjetlu jasnih dokaza da čak i samo mjesec dana pušenja ovih cigareta može značajno povećati vjerojatnost razvoja respiratornih bolesti, nadati se je da će pojedinci biti oprezni i preispitati bavljenje takvim aktivnostima.

Snažan je naglasak na potrebi provođenja daljnjih analiza o učincima e-cigareta na zdravlje mladih pojedinaca, uz uvažavanje važnosti definiranja potencijalnih rizika za druge dobne demografske skupine.

Na temelju informacija koje su pružili centri za kontrolu i prevenciju bolesti, izostanci s posla, smrtnost i liječenje povezani s astmom u Sjedinjenim Državama rezultiraju godišnjim ekonomskim opterećenjem od 300 milijardi dolara.

Prema Perezovim riječima, kako bi se spriječio razvoj astme, posebice kod korištenja e-cigareta, nužno je primijeniti strože zakonske propise o korištenju duhana i uspostaviti sveobuhvatnu preventivnu politiku.

Prema podacima međunarodnih zdravstvenih institucija, globalna prevalencija astme iznosi oko 300 milijuna pojedinaca, a broj oboljelih stalno raste za 50 posto svakog desetljeća.

Prema određenim studijama, utvrđeno je da je nešto manje od polovice pacijenata suočeno sa značajnom vjerojatnošću da će doživjeti teže respiratorne komplikacije.

Broj korisnika e-cigareta u svijetu premašio je 82 milijuna, kako je objavljeno.

Na afričkom kontinentu ove su cigarete vrlo popularne, a puši ih više od 20 milijuna pušača, dok u Europi ta brojka iznosi 16,8 milijuna, au SAD-u 16 milijuna korisnika e-cigareta.

Ads