Nakon godina štednje svoje bedne penzije, 83-godišnja baka Irena Hološi iz Kikinde konačno je mogla da kupi kameru za video nadzor. Kamera se pokazala kao božji dar jer joj je omogućila da identifikuje krivca za decenijama stare mrlje od ulja na spoljašnjosti njenog doma koje su izazvale mnoge neprospavane noći. Ipak, neko je ocrnio njen izgled, a sada je konačno pronađena krivca. Irena je tvrdila da je njena komšinica iz Ulikabra Catatika odgovorna za uništenje njene imovine i da je taj čovjek od njenog života napravio apsolutnu noćnu moru. Počinitelj, koji je na kraju identificiran kao 70-godišnji muškarac, nanio je veliku štetu uljem na njenim roletnama, mrežama protiv komaraca i vanjskim zidovima.

Ishod zločina ostaje da se vidi, ali je počinitelj uhvaćen kamerom. Nakon pregleda snimka, policija je uspjela identificirati čovjeka za kojeg smo dugo sumnjali, uprkos nedostatku fizičkih dokaza. Na snimku se vidi kako osoba iz džepa vadi supstancu koja je kasnije korištena za oštećenje imovine. Nakon naknadnog policijskog uviđaja, predmet je predan Osnovnom državnom odvjetništvu. Ovu vijest potvrdila je Irenina kćerka Marija Varga.Iako je Irena neumorno radila na farbanju eksterijera kuće, prljavština koja je prodirala bila je toliko tvrdoglava da se nije mogla ukloniti čak ni rastvaračima. Ovo iskustvo ostavilo je dubok utisak u mojoj duši. Mreža za komarce umrljana uljem i prljavštinom mlitavo je visila na zidu pored roletni. Bilo je to uznemirujuće iskušenje.

 

Kao krojačica po zanimanju, porodica Vandal zauzima posebno mjesto u njenom srcu. Čak im je i pomagala u prošlosti, zajedno sa svojim pokojnim mužem, talentiranim slikarom. Elena je rekla da je mnogo puta napravila nekoliko odela za svog muža kod kuće i čak dizajnirala prelepu venčanicu za venčanje. Dva para imaju prijateljski odnos, a Ejlin suprug, zbog svog slikarskog iskustva, daje korisne savjete o renoviranju Vandalovog doma. Međutim, stariju komšinicu para suočila je druga sudbina. Bila je česta žrtva vandalizma na spoljašnjosti svoje kuće i često je prijavljivala takve incidente policiji. Nažalost, nijedan svjedok nikada nije identifikovao počinioce, što je dovelo do podnošenja prijava i krivičnih prijava od strane nadležnih organa. Ovi napadi se često dešavaju usred noći, ostavljajući starije žene bez zaštite.

Ads