Istraživanje koje je proveo institut Ifo pokazuje da su poslodavci u Njemačkoj smanjili svoje planove zapošljavanja za veljaču te bi potencijalno mogli pribjeći otkazima u nadolazećim mjesecima.

Institut je u utorak objavio da je indeks zaposlenosti za If u veljači doživio pad od 0,6 bodova, spustivši se na 94,9 bodova u odnosu na siječanj.

Prema Klausu Wohlrabeu, voditelju istraživanja u Ifou, usporeno gospodarstvo rezultiralo je odgađanjem tvrtki u planiranju zapošljavanja.

Nadalje je komentirao da se u ovom trenutku ne može u potpunosti odbaciti mogućnost otpuštanja.

Njemački institut za ekonomska istraživanja, sa sjedištem u Münchenu, pokazuje da postoje znakovi smanjenja broja radnih mjesta ne samo u proizvodnji nego iu trgovini.

Zbog pada potrošačke potrošnje, trgovci na malo odgađaju planirane planove zapošljavanja, dok se građevinska industrija bori s izazovnim uvjetima poslovanja.

Prema institutu, iako je vrijednost indeksa za uslužni sektor i dalje blago pozitivna, zamjetno je usporavanje rasta zaposlenosti. Međutim, sektor informatičkih usluga i savjetovanja ima dobre strane jer nastavljaju zapošljavati nemilosrdnim tempom.

Ads