U ponedjeljak kasno navečer u Zaprešiću je otkriven kontejner u kojem se nalazila beba koja je bila umotana u deku i ostavljena.

Prema riječima dr. Igora Alfirevića, ravnatelja KB Sveti Duh, razvoj bebe ide očekivanim tokom. Danas je beba izvađena iz inkubatora i dobrog je zdravlja. Nevjerojatna količina dobrote koja je proizašla iz ove priče oko bebe izazvala je oduševljenje svih uključenih. Brojni su upiti za posvajanje, ponude za kumstvo, donacije za potrebe bebe. Razina empatije i ljubaznosti koju su ljudi pokazali bila je doista izvanredna.

Informaciju je za 24sata podijelila dr. Alfirević vezana uz bebu koja je prije dvije noći pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću.

Prošla su dva desetljeća otkako su se posljednji put susreli s ovakvim slučajem.

Doktor Igor Alfirević pojašnjava da će novorođenče ostati u bolnici mjesec dana. Beba mora postići određenu težinu, uz rješavanje problema povezanih sa socijalnom skrbi. Zakonodavac je uspostavio vlastiti set propisa za ovu jedinstvenu situaciju.

Koristeći resurse dostupne u našoj bolnici, potrudili smo se locirati sličan slučaj, ali nismo se susreli s takvim u posljednja dva desetljeća. Zapravo, postoji samo jedan dokumentirani primjer takvog slučaja prije više od 20 godina, što znači da ne postoje utvrđeni protokoli za postupanje u takvim situacijama.

U nedostatku službenog imena, beba se naziva N (nepoznato) muško, ali ga bolničko osoblje i dalje od milja oslovljava jednim imenom.

Ravnateljica je zaključila da je ova priča imala sretan završetak jer je bebi spašen život pa su mu dali ime Ivan po liječniku koji ga je te noći primio.

Ads