Žužon, poznati YouTuber Amar Velagić, poznat je po svojim komičnim sadržajima na društvenim mrežama, ustrajno uveseljava i nasmijava svoju publiku. U svom posljednjem videu na urnebesan način prikazuje različite načine na koje pojedinci iz različitih krajeva, uključujući Bosance, Dalmatince, Hercegovce, Srbe, Hrvate i Makedonce, traže kredite.

@zuzzonn

🇧🇦🇭🇷🇷🇸🇲🇰 KOJI STE VI? , MENI JE MAKEDONAC NA KRAJU NAJBOLJI! #zuzon @Lana Poljak

♬ original sound – Amar Velagić

TikTok video nasmijao je i prikupio impresivnih pola milijuna pregleda. Zapljusnuli su komentari koji hvale video s frazama poput “Kralj” i “najjači Hercegovac”. Drugi su izrazili želju za više ovakvih sadržaja, pohvalivši prikazano glumačko umijeće.

Dio komentara bio je ispunjen pozitivnim povratnim informacijama, uz opaske poput “Dalmatinac je ništa, ostalo je top” i “Hercegovački original”. Mnogi su priznavali snagu i bosanskih i crnogorskih pojedinaca, učvršćujući njihov ugled.

Amara ima otprilike 50.000 pratitelja na Instagramu, ali njen TikTok račun može se pohvaliti znatno većim brojem pratilaca od 320.000 ljudi.

 

BONUS:

Veći gubitak kose može ukazivati na nedostatak hranjivih tvari i razne zdravstvene probleme

Tipično, gubitak kose nije razlog za pretjeranu zabrinutost; međutim, ako primijetite prekomjerno ispadanje, medicinski stručnjaci sugeriraju da to može ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem. Sasvim je normalno da pojedinci svakodnevno doživljavaju određeni stupanj gubitka kose. Povremeni pramenovi koji ostanu pod tušem ili na vašoj četki ne bi trebali izazvati uzbunu jer se smatra normalnim da svaki dan prirodno ispadne do 100 dlaka.
Prema Anabel Kingsley, trihologinji, kosa se smatra “neesencijalnim tkivom” i stoga joj se daje najmanji prioritet u smislu nutritivnih potreba u našim tijelima. Posljedično, ako postoji problem negdje drugdje u tijelu, on će imati prednost u smislu primanja potrebnih hranjivih tvari, ostavljajući kosu bez hrane koja joj je potrebna.

Telogeni efluvij, stanje karakterizirano prekomjernim gubitkom kose, može se pripisati raznim čimbenicima. Bez obzira na to, prevladavajući uzrok obično je povezan s nedostatkom esencijalnih vitamina u tijelu.

Prema Anabel Kingsley, vodeći čimbenici koji stoje iza telogenog efluvija često uključuju nedostatke željeza, vitamina B12 i vitamina D, kao i poremećaje štitnjače poput hipotireoze i hipertireoze te nagli gubitak težine.

Ipak, tome mogu pridonijeti i dodatni čimbenici, poput neadekvatne prehrane zbog preskakanja obroka ili ograničenja određenih grupa namirnica, stresa, izloženosti visokim temperaturama, podvrgavanja operaciji s općom anestezijom, specifičnim lijekovima, pa čak i započinjanju ili prekidu korištenja poroda. kontrolne pilule.

Ako osjetite gubitak kose zbog teške groznice ili bolesti, budite uvjereni da će problem biti riješen kada se vaše tijelo uspješno izbori s bolešću i vratite svoje normalno zdravstveno stanje. Međutim, ako imate stalne zdravstvene probleme kao što su nedostatak vitamina ili neravnoteža štitnjače, trajanje vašeg gubitka kose može se produžiti.

Sarah Brewer, liječnica opće prakse i nutricionistica, dala je objašnjenje o korelaciji između anemije i gubitka kose.

Prema njezinim riječima, anemija se definira kao odsutnost krvi, a karakterizira je smanjena razina hemoglobina, što može rezultirati nedovoljnom opskrbom kisikom stanicama folikula dlake.

Kada se razina željeza smanji, protein feritin, odgovoran za skladištenje željeza, također se smanjuje. Oni koji ne jedu meso su osjetljiviji na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza u usporedbi s onima koji jedu meso zbog visokog sadržaja željeza koji se nalazi u mesu. S druge strane, biljni izvori željeza mogu se pronaći u grahu, mahunarkama i suhom voću, a njihova se apsorpcija poboljšava ako se konzumira uz hranu bogatu vitaminom C poput svježeg soka od naranče.

Gubitak kose također se može pripisati stresu, jer hormoni koji se oslobađaju tijekom razdoblja stresa dovode do sužavanja krvnih žila. Ovo suženje koči dostavu vitalnog kisika i hranjivih tvari do folikula dlake. Posljedično, produljene epizode stresa mogu rezultirati skraćenim životnim ciklusom kose, što dovodi do iznenadnog i značajnog gubitka kose, što u konačnici uzrokuje brzo stanjivanje.

Za učinkovito rješavanje gubitka kose ključno je identificirati njegov glavni uzrok. Temeljito testiranje krvi igra ključnu ulogu u određivanju najprikladnijih opcija liječenja i otkrivanju svih temeljnih stanja. Ako imate uporni gubitak kose dulje od tri mjeseca, savjetujemo vam da potražite liječničku pomoć.

Ads